Samtale mellem tidl. byrådspolitiker og lektor Mogens Damm og Jenny Larsen


Dagens gæst er en særdeles kendt person i Frederikshavn, og hans navn er Mogens Damm. Hans virke var som engelsklærer og studievejleder på gymnasiet, samt mangeårigt medlem af byrådet. Interviewer er Jenny Larsen.
Mogens Damm var oprindeligt født i Aarhus, men som 5-årig flyttede han med familien til Viborg, hvor hele hans skolegang foregik. Efter endt studentereksamen flyttede han tilbage til Aarhus for at uddanne sig, for derefter at flytte til Frederikshavn i 1973. Men Mogens Damm føler, at barndomsbyen Viborg er der hvor hans verden er udgået fra. Det var der hans spillede teater og fodbold, som fyldte meget i hans hverdag. Han ser positivt tilbage til tiden i Viborg, hvor han havde stor glæde af frihed under ansvar, og hvor aftaler skulle overholdes.
Mogens Damm må siges at være mønsterbryder i familien, da han startede på universitetet i Aarhus, og var der i seks år. På det tidspunkt havde han lært sin kommende hustru Inger-Lisbeth at kende, og de flyttede sammen.
Senere fik han ansættelse på Frederikshavn Gymnasium, og hustruen ligeledes i Frederikshavn, først i HB Havnegade, senere Kvickly Søndergade, men indenfor FDB, hvor hun har været hele sit arbejdsliv. Privat kom der to døtre ud af ægteskabet, Bettina og Merete, der begge er de bosiddende i Aarhus-området, sammen med familie og fire børnebørn.
Mogens Damm kom i byrådet i Frederikshavn 1987 og forlod det først i 2002,hvor han selv valgte at stå af. De mange år i lokalpolitik med utallige møder og kurser har gjort Mogens Damm mere kritisk med de ting, som han beskæftiger sig med, men han ser tiden i politik som et stort højskoleophold, med pladser i mange forskellige udvalg, men de mange år som kulturudvalgsformand ligger hans hjerte nærmest.
Dette førte ham ind i biblioteksverdenen, og han blev valgt som landsformand for Danmarks Biblioteksforening, som er en af landets største kulturorganisationer. Dette medførte stor rejseaktivitet og bragte ham rundt i hele verden, hvor han mødte mange spændende kulturer og kendte personligheder.
Privat blev Elling nord for Frederikshavn stedet, hvor familien slog sig ned. Så var der ikke langt til Skagen med dets fugletræk som mekka for den ornitologisk interesserede familie, ligesom den dejlige natur omkring Elling har været en dejlig base i alle årene.
Lyt til denne podcast, hvor Mogens Damm er personlig historiefortæller

Afspil