RADIOROMANEN: ”Sten har måske også en sjæl? ” af Henry Smith

RADIOROMANEN:

”Sten har måske også en sjæl? ”

– en erindringsroman af Henry Smith

  •  –  o  –  o  –

En lydbog fra Lindhardt & Ringhof. Bogen er udgivet af Poul Kristensens forlag i år 2000, og indlæst af Sten Vedersøe på Audioteket i år 2001.

Bogen og/eller lydbogen kan lånes på biblioteket eller via @Reolen”.

–  o  –  o  –

Lige før krigen kommer drengen John til Danmark fra England. Han oplever besættelsestiden på godt og ondt i Frederikshavn, hvor han må underkaste sig faderens nærmest umenneskelige opdragelsesmetoder. Johns far er kranfører på skibsværftet I byen, og han er en mand, der sætter sin hat som han vil. Intet overlades til tilfældigheder, og ingen blander sig i hans opdragelse af sin eneste søn. Godt husket, godt fortalt. Frit og humoristisk fortæller Henry Smith om en række voksne, der blindt forsøger at ødelægge drengens barndom, men som alligevel ikke formår det – netop fordi barndommen under alle omstændigheder er en fantastisk tid.

Hør Spot om radioromanen som udsendes fra 15. januar 2018:

PRÆSENTATION – Sten har måske også en sjæl – 2018 (Spot)

              –    –   –   –   –   –   –   –

Henry Jørgensen Smith, født. 1930 i Cleethorpes, på 235 Brereton Av. Huset står der endnu. Cleethorpes er en forstad til den gamle fiskerby, Grimsby.

Flyttede som 7-årig til Asylgade i Frederikshavn, sammen med sin engelske mor og frederikshavnske far.

Bor i dag i Kalundborg, i Gyths Gård, den ejendom, hvor Sigrid Undset blev født og boede de første år af sin barndom. Var efter handelsuddannelse og studier i København (historie) på en slags dannelsesrejse til bl.a. England, USA og Europa, da han som ca. 23-årig blev indfanget af journalistikken.
Uddannet på Politiken, Nordsjællands Venstreblad og Helsingør Dagblad. Fra 1959 ansat ved Kalundborg Folkeblad, hvor han i 14 år var henholdsvis red. sekretær og red. chef, før han sluttede som Hvidebæk-redaktør.
På efterløn siden 1993, og skriver nu om sport og teater i Kalundborg Folkeblad, dog kun et vist antal timer pr. år.

Begyndte ”litterært” ca. 1970.. Dog kun i det små, for vi havde seks børn, og det gav ikke ligefrem tid og ro til litterære sysler.

TV-debut i DR 1970 med ”Arseniktimen”, med Kirsten Walther og Axel Strøbye. Det var en stor publikumssucces, men anmeldelserne var blandede.
Det var de også vedrørende ”Javel, hr. bøddel” i 1973 og ”Nedrykning” (1978). Har siden skrevet afsnit til diverse Tv-serier, samt skuespillet ”Drømmemand”, på bestilling af Jægerspris Teaterkreds.

Bøger:
I 1994 kom krøniken ”Vend brostenene, svende”, om den legendariske Venstre-redaktør Søren Rasmussen, udgivet af Nordvestsjællands Medieselskab.
I 2000 kom ”Sten har måske også en sjæl”, udgivet af Poul Kristensens Forlag i Herning. Det var barndomserindringer fra Cleethorpes og Frederikshavn.
”De var Frederikshavnere” (2004) om fodbold-eventyret i Frederikshavn i 50érne, 60érne og 70érne.
”Verdens hårdeste skud” (2006), erindringer som sportsjournalist.
”Dagmar af Frederikshavn” (2010), en beretning om en Bangsbostrand-fiskerfamilie gennem 100 år.
”Bedstefar, fik du tit røvfuld? ” (2015), en farverig fortælling til børnebørnene om et begivenhedsrigt og udfordrende livsafsnit.