Julen i Gamle dage med Erik S. Christensen


Denne gang skal vi høre om Jul på landet i det nordøstlige Vendsyssel i begyndelsen af 1800-tallet
Nogle år før sin død i 1895 skrev Andreas Peter Gaardbo om sin barndoms og ungdoms jul i 1840ernes Råbjerg.
Det var før juletræet blev hentet ind i stuen og før det store gaveræs som hører industrialiseringen til. Det var nogenlunde samtidigt med Den første Slesvigske krig, hvor telegrafdirektøren Peter Faber skrev julesangen Højt fra træets grønne top, der beskrev julen i en smedefamilie i København.
Treårskrigen fra 1848 til 1852 fik ikke blot Faber til at ændre i teksten på sin lejlighedsjulesang, men gav også anledning til at der kom trommer og Dannebrog på juletræet. Med et moderne udtryk ville man sige at det fik sangen til at gå viralt i hele landet, da den blev udgivet som skillingsvise.
Dannebrog og de røde og hvide farver på adventskransen er nogle af de få juletraditioner Danmark og danskerne har bidraget med. Hvis man lige undtager at allerede vikingerne ”drak jul”, men det var til Kyndelmisse. I øvrigt var Gårdbo navnet på den hedenske nisse, som bønderne helst skulle stå sig godt med.
Dansk jul er altså en europæisk blanding af hedenskab, kristendom og kommercialisering fra Nicolaus til Coca-Colas julemand.
Den historie ved historiker Erik S. Christensen meget mere om, og du kan læne dig tilbage og lytte til en fortælling om jul i gamle dage i Vendsyssel, nu her hvor julen nærmer sig.
For produktion Gitte Hansen

Afspil